کم آبی، زنگ خطری جدی!
توضیحات:
-
به نام خدا
آب یكی از بزرگترین چالشهای قرن حاضر است كه میتواند در آینده بسیار نزدیك سرمنشأ بسیاری از تحولات جهان قرار گیرد. مقدار آب تجدید شوندهایی كه كره زمین هماكنون دریافت میكند، معادل همان میزان ثابتی است كه هزاران سال پیش، دریافت میداشته است و مقدار سرانه مصرف آب به شدت در حال افزایش است. در مدت ۴۰ سال گذشته، مصارف آب در سطح دنیا سه برابر شده است. در سال ۱۹۵۰ تنها ۸۳ شهر با جمعیت بیش از یك میلیون نفر در سطح دنیا وجود داشت، در حالی كه این تعداد در سال ۱۹۹۵ به ۲۸۰ شهر رسیده است. در حال حاضر منابع آب شیرین از یك منبع تجدید شونده به منبع نیمه تجدید شونده میرا در حال تبدیل است.
سالانه دو میلیارد نفر در جهان به نوعی تحت تاثیر بیماریهای ناشی از آب هستند و ۴ میلیون نفر كودك، جان خود را بدین طریق از دست میدهند. هماكنون به دلیل كمبود آب، ۷۰ منطقه در سطح جهان به عنوان كانونهای بحران از دیدگاه آب شناخته شدهاند.
منابع آبی در كشور ما در مرحله بحرانی قرار دارد و مشكل كمبود آب و كیفیت آن مسائل عدیدهی را برای مسئولان ذیربط و كارشناسان امر به وجود آورده است. با توجه به رشد جمعیت در ایران، سرانه سالانه منابع آب تجدید شونده كه در سال ۱۳۳۵،۷ متر مكعب بوده است، در سال ۱۳۷۵ به ۲۰۰۰ متر مكعب كاهش یافته و پیشبینی میشود كه تا سال ۱۴۰۰به حدود ۸۰۰ متر مكعب كاهش یابد كه این میزان پایینتر از مرز كمآبی (۱۰۰۰ مترمكعب) است.
بر طبق برنامه سوم توسعه، الگوی مصرف آب هر خانوار ایرانی ۵/۲۲ متر مكعب در ماه تعیین شده كه در نتیجه هر نفربطور متوسط در شبانه روز میتواند ۱۵۰ لیتر آب مصرف كند. متاسفانه با توجه به رشد بیرویه شهرنشینی در كشور، آمار چند ساله اخیر نیز از مصرف سرانه ۲۵۰ تا ۳۰۰لیتر در شبانهروز (بطور متوسط) میدهد.