مصرف بهینه آب کشاورزی گامی بلند به سوی مدیریت بحران کم آبی

توضیحات:

  • عباس پاپی زاده در مصاحبه با رادیو اقتصاد با بیان اینکه آب به عنوان محدودترین عامل تولید در بخش کشاورزی است، افزود: شرایط خاص اقلیمی کشور همچون خشکی و پراکنش نامناسب زمانی و مکانی بارندگی از دیگر مولفه های تاثیرگذار در این بخش است.
    وی همچنین با تاکید بر اینکه هر گونه تولید مواد غذایی و کشاورزی پایدار منوط به استفاده صحیح و منطقی از منابع آب محدود کشور است ،

    اظهار داشت : با توجه به نقش آب در کشاورزی می توان دریافت که بهترین گزینه برای دوام و پایداری فعالیت های کشاورزی در آینده مدیریت صحیح منابع آبی است.

    نماینده مردم در مجلس دهم مدیریت بهینه آب را به عنوان راهی برای مبارزه با بحران کم آبی در کشور دانست و گفت : طرح های توسعه کشاورزی در کشور باید با اولویت محصولات دارای مزیت نسبی اجرا شوند.

    وی گفت : در مناطقی که افزایش توسعه سطح زیرکشت با مشکل مواجه است طرح های توسعه کشاورزی باید به سمت حفظ و استفاده بهینه از منابع آب باشد.

    پاپی زاده اظهار داشت : مشکلاتی همچون افزایش مصرف بی رویه، راندمان پائین آبیاری، عدم کنترل مصرف آب در بخش کشاورزی و فقدان مدیریت مناسب آب از مشکلات منابع آب در کشور است.

    وی تصریح کرد : برای کاهش فشار بر منابع آب شیرین کشور باید همه توان مادی و معنوی کشور را بسیج و در این حال بهره برداری گسترده از سیستم های آبیاری نوین تحت فشار، توجه به آب مجازی و سایر موارد باید در دستور کار قرار گیرد.

    عضو کمیسیون کشاورزی مجلس گفت: مسئله بحـران کمبـود آب یکی از بحران های مهم تهدید کننده حیات بشریت است کـه سهم بـالای مصـرف آب در بخـش کشاورزی یکی از بزرگترین چالش های بحران کم آبی است.

    وی افزود : ایران در یکی از خشک ترین مناطق جهان قرار گرفته و کمبود آب در این کشور مهم ترین تنگنای توسعه کشاورزی به شمار می رود، همچنین با توجه به اینکه دوران استحصال آب های ارزان قیمت به پایان رسیده و پتانسیل آبی کشور دیگر نمی تواند پاسخگوی نیازهای رو به رشد تقاضای آب بخصوص در بخـش کشاورزی باشد بنابراین باید به سمت بهینه سازی مصرف آب کشاورزی حرکت کرد.
    پاپی زاده گفت : افزایش بهره وری آب، کاهش تلفات آب از طریق کاهش ضایعات کشاورزی، انتخاب گونه های گیاهی مقاوم به خشکی و شوری، افزایش راندمان آبیاری، انتخاب گونه های گیاهی مقاوم به کم آبی در فضای سبز شهرها، کاهش تبخیر و تعرق به وسیله کشت محصولات در محیط های دارای پوشش، محافظت از منابع آب در مقابل آلاینده ها، بهینـه سـازی مصارف خانگی و غیره از راههای مقابله با اتلاف آب در کشور است.

    وی یادآور شد : بهره وری از آب در تولید محصولات کشاورزی یکی از موضوع های مهم توسعه اقتصادی کشور است و مصرف بهینه آب خود به خود صرفه جویی در مصرف را نیز شامل می شود بنابراین تخصیص این ماده حیاتی به کشت های با حداکثر بهره وری اقتصادی آب از اولویت های بالایی برخوردار است.
    به هر حال بارندگی منبع اصلی تامین آب در ایران به شمار می رود که سالانه ۴۱۳ میلیارد متر مکعب است. از این مقدار ۷۲ درصد یعنی ۲۹۶ میلیارد متر مکعب به صورت تبخیر و تعرق (از سطح زمین، جنگلها، مراتع و دیمزارها) از دسترس خارج می شود .تبخیر بالقوه در کشور ایران از نیم تـا ۵ متـر در سال نوسان دارد و حداقل تا ۲ ۲۰ برابر بارندگی سالانه را شامل می شود .
    میانگین سالانه بارندگی و تبخیر در ایران و کره زمین نشان می دهد میانگین سالانه بارندگی بـر روی کـره زمـین ۸۰۰ میلیمتر و در ایران ۲۵۵ میلیمتر است، میانگین سالانه تبخیر در جهان ۴۸۵ میلیمتر و در ایـران ۱۸۰ میلـی متـر اسـت، تـوان بالقوه تبخیری خورشید در جهان هزار و ۱۳۲میلیمتر آب و در ایران ۵۰۰ تا ۵۰۰۰ میلیمتر است.


  • تهیه و تنظیم توسط آبشار آبی
    تماس : 09391156079
    انتشار خبر در :